Glutenallergie

Wat is een glutenallergie?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge, en bepaalde andere granen. Voor sommige mensen, consumeren voedingsmiddelen met gluten resulteert in schade aan de dunne darm. Deze schade aan de binnenkant van de dunne darm inbreuk maakt op hun vermogen om goed te absorberen voedingsstoffen en indien onbehandeld kan leiden tot ondervoeding en schade aan andere organen.

Voor mensen met een gluten-intolerantie, de inname van gluten geeft een negatieve reactie, vaak pijn of buikpijn, maar niet van een immuunrespons. Ernstige gluten-intolerantie wordt aangeduid als coeliakie. Coeliakie is ook bekend als gluten-gevoelige enteropathie, coeliakie, spruw, en nontropical spruw. Hoewel coeliakie wordt vaak aangeduid als een glutenallergie, het is geen echte voedselallergie, maar eerder een auto-immuunziekte.
Bij patiënten met coeliakie, de inname van gluten leidt tot een immuunreactie die de dunne darm beschadigt. Voedselallergieën leiden tot de creatie van immunoglobuline E antilichamen (IgE-antistoffen), terwijl coeliakie leidt tot de creatie van verschillende antilichamen, zoals immunoglobuline A (IgA antilichamen) en anti-weefsel transglutimase (tTGA). Met een voedselallergie, valt het lichaam het allergeen (het voedsel dat de allergische reactie veroorzaakt) zelf, terwijl met coeliakie, het lichaam zichzelf aanvalt. Anti-histaminica niet de symptomen van coeliakie. Coeliakie is een levenslange aandoening die niet te genezen is. De behandeling van coeliakie is een volledig gluten-vrij dieet.

Symptomen van een glutenallergie:

De symptomen van een gluten allergie verschillen bij volwassenen en kinderen. Bij kinderen zijn de symptomen verschijnen na gluten wordt geïntroduceerd in het dieet, meestal tussen de vier en acht maanden oud. Bij kinderen, symptomen zijn onder meer: ​​abdominale pijn, ongemak, of krampen, opgezwollen of gezwollen buik, losse en waterige ontlasting, bleke, dikke, stinkende ontlasting, obstipatie, gebrek aan gewicht te winnen, gewichtsverlies, prikkelbaarheid en gedragsproblemen, braken, diarree, en dermatitis herpetiformis. Symptomen bij volwassenen zijn: diarree, obstipatie, stinkende ontlasting, gewichtsverlies, opgezette buik, veel gas, brandend maagzuur of zure reflux, frequente indigestie, vermoeidheid, bloedarmoede, depressie, zweertjes in de mond, en dermatitis herpetiformis. Niet iedereen zal al deze symptomen. Voor veel mensen, niet de symptomen niet direct optreden na het eten van een voeding met gluten.

Voedingsmiddelen te vermijden:

Mensen die lijden aan coeliakie of glutenallergie moeten voorkomen dat alle voedingsmiddelen die gluten bevatten. Granen die gluten bevatten en dient vermeden te worden zijn: tarwe, gerst, rogge, triticale, Bulgaarse, couscous, harde, einkorn, emmer, Farina, Farro, kamut, griesmeel, en spelt en Dinkel. Veel mensen met coeliakie kunnen eten haver (op voorwaarde dat zij niet zijn verwerkt op machines die gluten bevattende granen of op andere wijze zijn cross-besmet met gluten verwerkt), maar een klein aantal niet. Items van of die deze ingrediënten bevatten moet worden vermeden. Voorbeelden hiervan zijn: gerst mout, moutextract, mout stroop, azijn, soja saus gemaakt van tarwe, gemodificeerd voedsel zetmeel uit tarwe, bier, en biergist. Veel voorverpakte en verwerkte voedingsmiddelen bevatten gluten. Lees aandachtig het etiket van een verpakt product voor de ingrediënten zoals hierboven aangegeven.