Koemelkallergie

Koemelk is een van de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen, die 1 op de 50 baby’s hebben. Hoewel de meeste kinderen koemelkallergie uit te groeien door de leeftijd van vier jaar, sommige behouden de allergie voor het leven. Koemelkallergie volwassenen kan zeer zelden voorkomen waarbij meestal onmiddellijke allergische reacties of eczeem.

Reacties door koemelkallergie

Als u allergisch bent voor koemelk moet u ook aan geiten-of schapenmelk te voorkomen. Alle grazende zoogdieren melk produceren met soortgelijke eiwitten die cross-reacties kunnen veroorzaken voor mensen met zuivel allergieën.

Allergische reacties kunnen optreden binnen enkele minuten of tot enkele dagen na het hebben van de koemelk of andere zuivelproducten. Als uw kind melkallergiezou hebben kunnen deze symptomen optreden:

 • binnen minuten tot een uur na een kleine hoeveelheid van koemelk. Symptomen kunnen zijn: netelroos (urticaria), eczeem, gezicht zwelling, braken, diarree, lawaaierige ademhaling of een piepende ademhaling. Ernstige allergische reacties (anafylaxie) kunnen leiden tot slapte bij baby’s.
 • enkele uren na matige hoeveelheden van koemelk. Mogelijke symptomen zijn braken en diarree en soms vlekkerige huiduitslag of verergering van eczeem. Na een dag of enkele dagen na een normale hoeveelheid melk van de koe. De symptomen kunnen onder meer eczeem, braken, diarree of astma.

Koemelkallergie symptomen

Symptomen van een allergische reactie op melk verschijnen meestal binnen enkele minuten tot twee uur na het eten zuivelproducten of om levensmiddelen die zuivelingrediënten. Symptomen kunnen zijn:

 • Huidreacties zoals netelroos of eczeem.
 • Allergische conjunctivitis: jeukende, rode, waterige ogen.
 • Reacties zoals misselijkheid, buikpijn, braken, of diarree.
 • Luchtwegen symptomen zoals piepende ademhaling of hoesten of loopneus.
 • Angio-oedeem: zwelling van de lippen, tong of gezicht
 • Zuivelallergieën kan een ernstige allergische reactie opdoen genoemd anafylaxie.

Koemelkallergie baby

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergien voor kinderen. De meeste kinderen die de ontwikkeling van een zuivel-allergie zal dat doen voor hun eerste verjaardag. Symptomen van zuivelallergie kan anders zijn voor baby’s dan bij oudere kinderen of volwassenen. Kinderen met een melkallergie kan nodig zijn om gevoerd worden met een speciale hypoallergene zuigelingenvoeding.

Bijna alle kinderen die een allergie ontwikkelen voor koemelk doen dit in hun eerste levensjaar. Zuivelallergieën zijn de meest voorkomende voedselallergie voor baby’s.

De meeste baby’s met een melkallergie ontwikkelt een tolerantie van volwassenheid. Ongeveer 5 procent zal hun allergie ontgroeien bij een leeftijd van 4 en ongeveer 20 procent zal groeien naar leeftijd 8.

Zuivelproducten kan leiden tot reacties bij baby’s door middel van verschillende immuunrespons. Sommigen kunnen leiden tot onmiddellijke symptomen, terwijl anderen kunnen worden vertraagd.

Wanneer de symptomen enkele uren of dagen ontstaan ​​na melk, dan is de diagnose van koemelkallergie meestal niet zo voor de hand liggend en de allergietesten zijn vaak niet bruikbaar in deze gevallen. Bevestiging van de diagnose vereist meestal een verwijzing naar een medisch specialist (allergoloog / Klinische Immunoloog).

De behandeling is het vermijden van zuivelproducten

De behandeling van koemelkallergie gaat eliminatie van koemelk en de producten uit de voeding en substitutie met een passende formule bij baby’s. Echter, het vermijden van zuivelproducten bij kinderen is niet eenvoudig. De meeste kinderen die allergisch zijn voor koemelk zal zijn allergisch voor geitenmelk, zodat producten gemaakt van geitenmelk zijn niet alleen onvoldoende vervangers, maar meestal leiden tot soortgelijke symptomen. Het is daarom belangrijk om alle etiketten van bereide voedingsmiddelen te lezen en alle voedsel dat koeien of geitenmelk, kaas, boter, ghee, boter melk, room fraiche, melkpoeder, wei, caseïne, caseïnaat en margarines die melk producten bevatten bevat te vermijden.

Dieetbeperkingen moeten onder toezicht staan

Het is belangrijk op te merken dat eliminatie en herintroductie van koemelk en zuivelproducten alleen mag worden uitgevoerd met advies van een medisch specialist, met name in gevallen met ernstige symptomen. Eliminatie van koemelk geheel uit de voeding is meestal moeilijk en er moet gebeuren in overleg met een specialist diëtist. Als lange termijn uitsluiting is vereist, patiënten vereisen een alternatieve bron van calcium en eiwit, en advies van een diëtist moet worden gezocht. Dit geldt voor de getroffen kinderen en hun moeder of dieet uitsluiting tijdens de borstvoeding is vereist. Na bevestiging van koemelkallergie, zal uw arts meestal adviseren vervangen zuivelproducten met alternatieve formules, die kunnen bestaan ​​uit:

 • Soja-eiwit formule: Ongeveer 50 tot 80 procent van de kinderen met koemelkallergie kan verdragen soja gebaseerde formules. Echter, bij kinderen die allergisch zijn voor soja als goed, het is geen geschikt alternatief is.
 • Grotendeels gehydrolyseerd formule (EHF): Dit is koemelk gebaseerde formule die is behandeld met enzymen af ​​te breken het grootste deel van de eiwitten die de symptomen bij kinderen die allergisch zijn voor koemelk (merken inlcude Alfare en Pepti-Junior) veroorzaken. Dit zijn meestal supplementen van eerste keus in de melk allergische kinderen. Echter, omdat sommige kinderen nog steeds reageren op deze formule, soms een aminozuur gebaseerde formule is aan te raden. Grotendeels gehydrolyseerd formule verschilt gedeeltelijk gehydrolyseerd formule deze niet geschikt voor de behandeling van allergische melk kinderen.
 • Aminozuur formule: Deze formule is nodig in ongeveer 10 procent van de kinderen met koemelk allergie (merken zijn onder andere Neocate, Elecare). Deze formule wordt getolereerd door bijna alle kinderen met soja of koemelk allergie.

Sommige formules zijn niet geschikt voor kinderen met koemelkallergie

Kinderen die allergisch voor koemelk zijn meestal allergisch voor een aantal eiwitten in zuivelproducten. Omdat gelijkaardige proteïnen aanwezig zijn in andere dierlijke melk zoals geitenmelk en paardenmelk, kunnen deze producten ook leiden tot allergische reacties, en moet worden vermeden. De zogenaamde “A2 melk” (van speciaal gefokte koeien) wordt beweerd dat een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben, maar is ook geschikt voor koemelk allergische kinderen. Gedeeltelijk enzymen behandeld koemelk formule, zoals Nan-HA kan gebruikt worden om te voorkomen dat kinderen uit het ontwikkelen van allergieën, maar ze zijn niet geschikt om te worden gebruikt als behandeling voor koemelk allergische kinderen.

Er kunnen ook andere voedselallergieën zijn behalve koemelkallergie

Koemelk allergie kan samen voorkomen met andere voedselallergieën zoals ei, soja, pinda’s of andere noten. Dit wordt aangeduid als meerdere voedselallergie. Bevestiging van dit vereist meestal een verwijzing naar een medisch specialist (allergoloog / Klinische Immunoloog).

Koemelk (zuivel) allergie verdwijnt meestal

Ongeveer 80 procent van de baby’s groeien uit hun allergie door de leeftijd van 4 jaar. Beoordeling van deze kans en de herintroductie van zuivelproducten moet worden gedaan in samenwerking met een medisch specialist. Afhankelijk van de voorgeschiedenis en de ernst van de originele reacties, kan dit verdere allergietesten en bewuste voeding uitdaging, die meestal wordt uitgevoerd in een ziekenhuis.

Niet alle reacties op melk zijn te wijten aan allergie

Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken van de enzym lactase, waardoor te verteren de melksuiker lactose. De symptomen zijn diarree, braken, buikpijn en gas, die vergelijkbaar zijn met enkele van de symptomen van koemelkallergie. Deze voorwaarde is oncomfortabel, maar niet gevaarlijk, en niet leidt tot huiduitslag of anafylaxie. Kleine hoeveelheden van koemelk worden doorgaans getolereerd, en yoghurt en harde kazen worden meestal beter verdragen dan melk, want ze bevatten minder of gemakkelijker om lactose te verteren dan koemelk. Huid of bloed allergietesten negatief zijn, maar indien nodig de diagnose kan worden bevestigd door een adem waterstof test. De behandeling kan zijn, de verlaging of het vermijden van de consumptie van zuivelproducten bevatten lactose en te vervangen door deze met een lactose-vrije formule of melk.

Melk en slijm

Respiratoire allergie (zoals astma en allergische rhinitis / hooikoorts) wordt normaal gesproken veroorzaakt door wat we inademen, in plaats van wat we eten. Sommige mensen klagen dat ze een kortstondige sensatie van dik slijm in de keel na het drinken van melk. Dit gevoel vormt geen risico en is niet een allergische reactie. Inderdaad bij zeer jonge baby’s, loopneuzen zijn meestal als gevolg van infectie. Indien u wenst om het te vermijden, moet u echter nog steeds zorgen voor een voeding adequate inname van calcium door het selecteren van geschikte vervangers. Raadpleeg uw arts of een diëtist als onzeker.