lactose intolerantie

Defenitie

Lactose-intolerantie, ook wel lactase-deficiëntie, betekent dat je niet in staat om de melksuiker (lactose) volledig verteren in zuivelproducten. Het is meestal niet gevaarlijk, maar de symptomen van lactose-intolerantie kan worden ongemakkelijk.

Een tekort aan lactase – een enzym dat door het slijmvlies van de dunne darm – is meestal verantwoordelijk voor lactose-intolerantie. Veel mensen hebben lage niveaus van lactase, maar alleen zij die ook in verband gebracht tekenen en symptomen hebben, per definitie, lactose-intolerantie.

U kunt de symptomen van lactose-intolerantie door het zorgvuldig kiezen van een dieet dat zuivelproducten beperkt.

De tekenen en symptomen van lactose-intolerantie beginnen meestal 30 minuten tot twee uur na het eten of drinken voedingsmiddelen die lactose bevatten. Vaak tekenen en symptomen zijn onder andere:

– diarree
– Misselijkheid, en soms, braken
– buikkrampen
– Opgeblazen gevoel

De symptomen zijn meestal mild, maar kan soms ernstig zijn.

Wanneer moet u een arts te raadplegen:

Maak een afspraak met uw arts als u of uw kind tekenen of symptomen die je je zorgen maakt.

Oorzaken van Lactose intolerantie

Lactose-intolerantie wordt meestal veroorzaakt door lage niveaus van het enzym lactase in de dunne darm die leiden tot klachten en symptomen.

Normaal gesproken, de cellen die je dunne darm een ​​enzym genaamd lactase produceren. Het enzym lactase hecht aan moleculen lactose in het voedsel dat je eet en breekt ze in twee eenvoudige suikers – glucose en galactose – die kunnen worden opgenomen in het bloed.

Zonder genoeg het lactase-enzym, de meeste van de lactose in de voeding gaat onbewerkte in de dikke darm waar de normale darmbacteriën interactie. Dit zorgt ervoor dat de kenmerken van lactose-intolerantie – gas, opgeblazen gevoel en diarree.

Er zijn drie typen lactose-intolerantie.

Normaal gevolg van de vergrijzing voor sommige mensen (primaire lactose-intolerantie):
Normaal gesproken produceert het lichaam grote hoeveelheden lactase bij de geboorte en tijdens de vroege jeugd, toen melk is de belangrijkste bron van voeding. Meestal uw lactase productie neemt af naarmate je voeding wordt gevarieerder en minder afhankelijk van melk. Deze geleidelijke afname kan leiden tot symptomen van lactose-intolerantie.

Gevolg van ziekte of letsel (secundaire lactose-intolerantie):
Deze vorm van lactose-intolerantie komt voor wanneer je dunne darm vermindert lactase-productie na een ziekte, een operatie of letsel aan de dunne darm. Het kan voorkomen als gevolg van intestinale ziekten, zoals coeliakie gastroenteritis en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn. Behandeling van de onderliggende aandoening kan herstellen lactase niveau en verbetering van tekenen en symptomen, maar het kan enige tijd duren.

Voorwaarde waarmee je wordt geboren (aangeboren lactose-intolerantie)

Het is mogelijk, maar zeldzaam, voor baby’s worden geboren met lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een totale afwezigheid van lactase-activiteit. Deze aandoening wordt doorgegeven van generatie op generatie in een patroon van overerving autosomaal recessief genoemd. Dit betekent dat zowel de moeder als de vader moet vellen over de gebrekkige vorm van het gen voor een kind kunnen worden beïnvloed. Zuigelingen met een aangeboren lactose-intolerantie intolerant zijn van de lactose in hun moeders de moedermelk en diarree hebben vanaf de geboorte. Deze baby’s nodig lactosevrije zuigelingenvoeding. Premature baby’s kunnen ook lactose-intolerantie omdat er te weinig lactase niveau. Bij baby’s die verder gezond zijn, betekent dit niet leiden tot ondervoeding.

Risicofactoren

Factoren die kunnen maken dat u of uw kind meer kans op intolerantie lactose zijn onder andere:

 • Het verhogen van de leeftijd. Lactose-intolerantie komt vaker voor als je ouder wordt – de toestand komt niet vaak voor bij baby’s en jonge kinderen.
 • Etniciteit. Lactose-intolerantie komt het meest voor in zwart, Aziatische, Spaanse en Amerikaanse Indianen mensen.
 • Vroeggeboorte. Te vroeg geboren zuigelingen kunnen een verminderde niveaus van lactase, omdat dit enzym verhoogt bij de foetus laat in het derde trimester.
 • Ziekten van de dunne darm. Dunne darm problemen die lactose-intolerantie kunnen veroorzaken zijn onder andere bacteriële overgroei, coeliakie en de ziekte van Crohn.
 • Bepaalde behandelingen van kanker. Als u hebt ontvangen radiotherapie voor kanker in de buik of intestinale complicaties van chemotherapie, heb je een verhoogde kans op lactose-intolerantie.

Test en diagnose

Uw arts kan vermoeden dat lactose-intolerantie op basis van uw symptomen en uw reactie op het verminderen van de hoeveelheid zuivelproducten in uw dieet. Uw arts kan de diagnose bevestigen door het uitvoeren van een of meer van de volgende tests:

 • Lactose tolerantie test. De lactose tolerantie test meters van uw lichaam reageert op een vloeistof die een hoge mate van lactose bevat. Twee uur na het drinken van de vloeistof, zul je ondergaan bloedtesten om de hoeveelheid glucose te meten in je bloed. Als uw bloedsuikerspiegel doet stijgen niet, het betekent dat uw lichaam is niet goed verteren en absorberen van de lactose-gevulde drankje.
 • Waterstof ademtest. Deze test moet u ook om te drinken een vloeistof die een hoge mate van lactose bevat. Dan is uw arts meet de hoeveelheid waterstof in uw adem regelmatig. Normaal weinig waterstof detecteerbaar. Echter, als uw lichaam niet verteren van de lactose, zal het gisten in de dikke darm, het vrijgeven van waterstof en andere gassen, die worden geabsorbeerd door je darmen en uiteindelijk uitgeademd. Groter dan een normale hoeveelheid uitgeademde waterstof gemeten tijdens een ademtest aan te geven dat u niet volledig verteren en absorberen van lactose.
 • Ontlasting zuurgraad test. Voor baby’s en kinderen die niet kunnen ondergaan andere tests kan een ontlasting zuurgraad test worden gebruikt. Het fermenteren van onverteerd lactose zorgt voor melkzuur en andere zuren die kunnen worden aangetroffen in een kruk monster.

Behandeling

Geen behandelingen kan genezen lactose-intolerantie. Er is op dit moment geen manier om je lichaam de productie van het enzym lactase te verhogen. Mensen met lactose-intolerantie meestal vinden verlichting door het verminderen van de hoeveelheid zuivelproducten ze eten en het gebruik van speciale producten gemaakt voor mensen met deze aandoening.

Middelen

Eet minder zuivelproducten. Mensen met lactose-intolerantie kunnen hun klachten en symptomen door het eten van minder zuivelproducten.

Voor veel zuivelproducten zijn een handige manier om vitaminen en voedingsstoffen, zoals calcium te krijgen. Het opgeven van zuivelproducten betekent niet dat je niet genoeg calcium krijgen. Calcium is te vinden in tal van andere voedingsmiddelen, zoals:

– Broccoli
– Calcium-versterkte produkten, zoals brood, vruchtensappen
– Zalm in blik
– Melk substituten, zoals sojamelk en rijstmelk
– Sinaasappels
– Pinto bonen
– Rabarber
– Spinazie

Als u af te zien van alle zuivelproducten, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D. Er zijn niet al te veel voedingsmiddelen met aanzienlijke hoeveelheden vitamine D, maar eieren, lever en yoghurt bevatten vitamine D. Uw lichaam ook vitamine D bij het maken blootgesteld aan de zon. Maar, betekent dit niet gebeuren als je het dragen van zonnebrandcrème, die noodzakelijk is voor het beschermen van uw huid tegen huidkanker.

Vraag uw arts om een ​​verwijzing naar een diëtist die u kan helpen u van plan bent uw maaltijden. En, vraag dan uw arts als u nodig hebt om calcium-of vitamine D-supplementen te nemen.

Wees voorzichtig als u ervoor kiest om zuivelproducten te eten
Het is niet noodzakelijk volledig te vermijden zuivel. De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen genieten van bepaalde zuivelproducten zonder symptomen. Mogelijk kunnen magere melk producten, zoals taptemelk, beter dan geheel melkproducten verdragen. Het kan ook mogelijk om uw tolerantie te verhogen tot zuivelproducten door de geleidelijke invoering van hen in uw dieet.

Manieren om uw dieet te veranderen om de symptomen van lactose-intolerantie te minimaliseren zijn onder andere:

 • Het kiezen van kleinere porties zuivel. Sip kleine porties melk – tot 4 gram (118 milliliter) per keer. Hoe kleiner de portie, hoe minder waarschijnlijk het is om te leiden tot gastro-intestinale problemen.
 • Opslaan van melk voor de maaltijden. Drink melk met andere voedingsmiddelen. Dit vertraagt ​​de spijsvertering en kan verminderen de symptomen van lactose-intolerantie.
 • Experimenteren met een assortiment van zuivelproducten. Niet alle zuivelproducten dezelfde hoeveelheid lactose. Bijvoorbeeld, harde kazen, zoals de Zwitserse of cheddar, hebben kleine hoeveelheden lactose en over het algemeen geen klachten veroorzaken. Mogelijk kunnen gekweekt zuivelproducten, zoals yoghurt, omdat de bacteriën in het kweken proces natuurlijke wijze de enzym dat lactose.
 • Het kopen van lactose-gereduceerde of lactose-vrije producten. U vindt deze producten bij de meeste supermarkten in de gekoelde zuivel sectie.
 • Kijken uit voor verborgen lactose. Melk en lactose worden vaak toegevoegd aan bereide voedingsmiddelen, zoals granen, instant soepen, dressings, nondairy creamers, vleeswaren en bakkerijmixen. Controleer voeding labels voor melk en lactose in de lijst van ingrediënten. Kijk ook voor andere woorden die aangeven lactose, zoals wei, melk bijproducten, vetvrije droge melkpoeder en droge melkbestanddelen. Lactose wordt ook in geneesmiddelen. Licht uw apotheker in als u lactose-intolerantie.
 • Met behulp van enzym lactase tabletten of druppels. Over-the-counter tabletten of druppels die het enzym lactase (Dairy Ease, Lactaid, anderen) kan u helpen verteren zuivelproducten. U kunt tabletten vlak voor een maaltijd of tussendoortje. Of de druppels kunnen worden toegevoegd aan een pak melk. Niet iedereen met lactose-intolerantie wordt geholpen door deze producten.