Oraal allergie syndroom

Wat is de Oraal Allergie Syndroom?

Het orale allergie syndroom ( OAS ) wordt veroorzaakt door kruisreactiviteit tussen eiwitten in verse groenten en fruit en pollen. Dit syndroom komt voor in een groot aantal ( tot 70 procent ) van de mensen met pollenallergie. De eiwitten in de groenten en fruit veroorzaken van OAS zijn gemakkelijk af te breken met koken of verwerking. Daarom treedt OAS meestal niet op bij gekookte of gebakken groenten en fruit of verwerkte vruchten zoals in appelmoes.

Welke symptomen treden op met OAS?

De meeste mensen met OAS hebben symptomen zoals jeuk, branderig gevoel, tintelingen en zwelling van de lippen, mond, tong en keel, waar het verse fruit of groente is aangeraakt. Symptomen zijn meestal slechts een kwestie van seconden of duren tot een paar minuten, en zelden ernstiger dan dat.

Toch hebben sommige studies aangetoond dat tot 9 procent van de mensen met OAS meer kunnen ervaren dan ernstige symptomen van voedselallergie, en maximaal 2 procent mag anafylaxie ervaren. Het is om deze reden dat sommige autoriteiten stellen voor het wijzigen van de naam naar pollen-food syndroom. Symptomen hebben meer kans op optreden en zijn ernstiger tijdens het seizoen waarin de verantwoordelijke pollen worden gevonden.

Wat zijn de verbanden tussen voedingsmiddelen en pollen?

De volgende vruchten/pollen zijn aangetoond bij mensen met OAS. Mensen met een allergie voor deze pollen (ze zeggen ook wel fruitallergie) ervaren vaak symptomen van OAS als ze vers fruit of groente hebben gegeten:

  • Ambrosia: meloenen ( watermeloen , meloen , honingdauw ) , bananen , komkommers en courgettes.
  • Berk ( boom ) : aardappelen, wortelen , kersen , selderij , appels, peren , pruimen , perziken , pastinaak , kiwi , hazelnoten en abrikozen.
  • Bijvoet: selderij , wortelen , diverse kruiden.
  • Grassen: tomaten, aardappelen , perziken.

De diagnose van OAS

OAS is gediagnosticeerd als er een geschiedenis van de bovenstaande symptomen bij mensen met seizoensgebonden allergische rhinitis met pollen als trigger hebben. Een positieve huidtest met verdacht voedsel kan de diagnose van de OAS te bevestigen, hoewel huidtest extracten verkregen worden zijn ze doorgaans negatief omdat de eiwitten resulteren in OAS worden afgebroken worden tijdens de verwerking. Derhalve kan het noodzakelijk zijn verse groenten of vruchten te gebruiken voor een huidtest met een ” prik – prik ” procedure. De huidtest naald wordt ingebracht in de verse voeding, dan gebruikt voor het prikken in de huid van de persoon.

Hoe wordt OAS behandeld?

Ondanks de kleine kans op een ernstige reactie wordt het vermijden van verse vruchten of groenten geadviseerd. Veel mensen kunnen het voorkomen door verdachte voedingsmiddelen te vermijden simpelweg omdat de symptomen ongemakkelijk zijn. Meestal worden de vruchten en groenten getolereerd als ze gekookt, gebakken en verwerkte zijn. Enkele studies hebben aangetoond dat allergie shots de kruisreagerende pollen kan verminderen of zelfs het elimineren van de OAS symptomen.