Pinda allergie

Wat is een pinda allergie?

De wetenschappelijke naam van een pinda is Arachis hypogeal (een peulvrucht). De pinda is een veel voorkomende oorzaak van een voedselallergie. Een pinda allergie is bekend als potentieel zeer gevaarlijk en zelfs levensbedreigend, met name bij adolescenten en jonge volwassenen, maar ook bij mensen met astma.

Hoe vaak komt een pinda-allergie nou eigenlijk voor?

Pinda allergie is de meest voorkomende vorm van voedselallergie bij schoolgaande kinderen en volwassenen. Melk en ei-allergie komen vaker voor bij baby’s en peuters, maar allergieën voor deze voedingsmiddelen worden vaak ontgroeid door schoolleeftijd. Recente studies tonen aan dat in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk, 1 % van de kinderen te maken hebben met een pinda-allergie.

Het is mogelijk voor volwassenen (die niet zo allergisch zijn als kinderen) een nieuw allergie kunnen ontwikkelen voor de pinda. In deze gevallen is de pinda allergie neiging minder ernstig, en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de orale allergie syndroom als gevolg van berk allergie.

Pinda noten allergie komt veel minder vaak in andere delen van de wereld dan in vergelijking met westerse landen. Ondanks pinda voornamelijk een belangrijke bron van voedsel in Azië, pinda- allergie is het ongewoon. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de algemene bereidingsmethode van pinda in Azië waar ze het veelal frituren en koken. Hierdoor wordt in het levensmiddel minder allergeen gemaakt. Droog roosteren, de meest gebruikte bereidingsmethode van pinda’s in de Verenigde Staten, is aangetoond dat pinda meer allergeen krijgt.

Waarom komt een pinda-allergie steeds vaker?

De pinda-allergie is verdubbeld in de afgelopen 10 tot 20 jaar, en de reden voor deze stijging is niet helemaal duidelijk. Mogelijkheden voor deze toename is de pindaproteïnen die in crèmes voorkomen die pinda-olie bevatten. Blootstelling aan pindaproteïnen in borstvoeding of tijdens de zwangerschap, en blootstelling aan kruisreactie (vergelijkbare) voedingsmiddelen, zoals soja. Op dit moment is niet bekend waarom pinda- allergie steeds vaker voorkomt.

Diagnose van de allergie?

Noten en pinda-allergie is gediagnosticeerd in veel hetzelfde als andere voedselallergieën. Wanneer de pinda allergie symptomen consistent met voedselallergieën optreden na het eten van pinda bevattende voedingsmiddelen, dan zal een allergoloog allergietesten uitvoeren. Een positieve allergietest, samen met de geschiedenis van een persoon ervaart pinda allergie symptomen met eten van pinda’s met een diagnose van pinda- allergie.

Hoe vaak komt een persoon ontgroeien pinda-allergie?

Slechts bij ongeveer 20 % van de kinderen zal een pinda-allergie ontgroeien tegen de tijd dat ze leeftijd bereiken om naar school te gaan. Voor veel mensen, kan een pinda-allergie een levenslange ziekte zijn. Die mensen die hun pinda- allergie ontgroeien hebben meestal mildere reacties, kleinere huidtest reacties, en minder allergieën in het algemeen.

Artsen kunnen oplossingen van een pinda-allergie voorspellen met het gebruik van RAST. Een RAST niveau van minder dan 5 kU / L ( kiliunits per liter ) is suggestief van ontgroeien van de pinda-allergie.

Is het gewoonlijk om per ongeluk pinda’s of noten te eten?

Omdat pinda’s een dergelijk gewoonlijk voedsel is in westerse diëten, is accidentele blootstelling aan pinda’s gebruikelijk. Pinda-allergische mensen eten per ongeluk pinda elke 3-5 jaar, en een recente studie van de Canadese pinda-allergische kinderen bleek dat bijna 15 % per ongeluk pinda’s aten over een periode van tijd van een jaar.

Welke andere voedingsmiddelen moeten worden vermeden?

Pinda’s behoren tot de peulvruchten familie, zoals ook die van bonen, erwten en soja. Hoewel het gebruikelijk is voor een persoon die allergisch is voor pinda om positieve allergietesten voor andere peulvruchten te hebben, komen allergische reacties van het eten van deze andere peulvruchten bij slechts 5 % van de mensen voor.

Lupine is een peulvrucht meestal gemalen tot meel en gebruikt voor diverse bak-doeleinden. In tegenstelling tot andere peulvruchten, kunnen mensen met een pinda allergie vaak allergische reacties krijgen op lupine, dus dit voedsel zal moeten worden vermeden.

Mensen met een pinda allergie kunnen ook allergisch zijn voor noten zoals amandelen, cashewnoten, walnoten en pecannoten. In feite, een recente studie toonde aan dat ongeveer 1 op de 3 mensen ( 33 % ) met een pinda allergie allergisch is voor ten minste 1 noot. Om deze reden, het feit dat kruisbesmetting tussen noten en pinda’s gebruikelijk is ( bijvoorbeeld, waar je er 1 vindt, is er de mogelijkheid om ook andere te vinden ), waar meestal geadviseerd wordt dat mensen met een pinda-allergie proberen te voorkomen door helemaal geen noten te eten.

Hoe wordt de allergie behandeld?

Momenteel is de beste therapie voor behandeling om te voorkomen van het eten van pinda’s. Als pinda’s gegeten heeft en er een reactie optreedt, is de behandeling van de acute reactie hetzelfde als voor andere voedselallergieën. Diverse onderzoeken zijn aan de gang om op zoek te gaan naar manieren om het te behandelen en potentieel te genezen. Hoewel sommige van deze studies veelbelovende resultaten laten zien, zijn therapieën waarschijnlijk jaren verwijderd om het daadwerkelijk mogelijk te maken.

De meest populaire studie over een pinda-allergie behandeling in een injecteerbare anti-allergisch antilichaam vergelijkbaar met Xolair (eigenlijk een iets andere drug). Deze medicatie wordt gegeven door injectie van elke 4 weken. Er wordt een verhoogde hoeveelheid pinda toegevoegd totdat deze kan worden getolereerd zonder reactie in mensen met pinda-allergie. Het doel van deze studie was om ernstige, levensbedreigende reacties te vermijden bij per ongeluk eten van pinda’s, in plaats van voor de mensen die opzettelijk pinda’s eten.

Andere studies voor de behandeling van pinda-allergie zijn sublinguale immunotherapie en injectie immunotherapie met behulp van geïsoleerde en gemanipuleerde pinda-eiwitten. Traditionele immunotherapie met pinda heeft aangetoond gevaarlijk te zijn en dat het geen effectieve behandeling is.