Soja allergie

Soja Allergie: Voedselallergieën zijn vrij gewoon met ongeveer 8% van alle kinderen en 2% van de volwassenen met een allergie hebben ten minste last van 1 soort voedsel. De meest voorkomende voedingsmiddelen die voedselallergie veroorzaken, met name bij kinderen,zijn onder meer ei, melk, tarwe, pinda en soja.

soja allergie

Wat is soja?

Sojabonen zijn een lid van de peulvruchtenfamilie, die onder andere in de volgende voedingsmiddelen zitten: pinda’s, bonen en erwten. Sojabonen worden gebruikt in de verwerking van levensmiddelen, omdat ze een goedkope, hoogwaardige vorm van eiwitten hebben die algemeen verkrijgbaar zijn. Soja-eiwit wordt daarom vaak aangetroffen in het dagelijks leven waardoor kinderen worden blootgesteld op jonge leeftijd. Soja-eiwit is een gemeenschappelijk alternatief voor melkeiwit in babyvoeding en wordt vaak aangeprezen als ‘zachter’ voor het maag-darmkanaal van de baby’s.

Sojamelk is op grote schaal beschikbaar en wordt vaak ingenomen door volwassenen, vooral degene met een zuivelallergie, lactose-intolerantie hebben of andere vorm van melk intolerantie. Soja wordt ook vaak gebruikt in Aziatische gerechten zoals sojasaus, miso soep en tofu. Om deze redenen is het vermijden van soja-eiwitten uiterst moeilijk, voor zowel kinderen als volwassenen.

Wat is soja allergie?

Soja allergie is heel gewoon, die ongeveer 4 op de 1000 kinderen hebben. Soja-allergie kan een aantal verschillende allergische symptomen veroorzaken zoals atopische dermatitis tot urticaria en angio-oedeem tot aan anafylaxie. Soja allergie heeft de potentie om ernstige, levensbedreigende reacties te veroorzaken, maar niet zo vaak als andere voedselallergieën, zoals pinda’s en een schaaldieren allergie. Soja allergie wordt typisch gediagnosticeerd met het gebruik van allergische huidtest, hoewel bloed testen op allergische antilichamen tegen soja-eiwitten ook kan worden uitgevoerd.

Soja-eiwit kan ook leiden tot een niet-allergische eiwit intolerantie bij jonge kinderen, genaamd voedsel proteïne geïnduceerd enterocolitis syndroom (food protein-induced enterocolitis syndrome, FPIES ), waardoor misselijkheid, braken, diarree, dehydratatie, gewichtsverlies en zelfs een shock kan voorkomen. Een mildere vorm van FPIES veroorzaakt door de soja formule is voedsel eiwit-geïnduceerde proctitis, waarbij bloederige ontlasting veroorzaakt kan worden bij kinderen. Kinderen met FPIES kunnen ook negatieve allergietesten hebben bij soja, aangezien er geen allergische antilichaam bij het ziekteproces komen. Interessant is dat ongeveer 50% van kinderen met soja – geïnduceerde FPIES een soortgelijke reactie heeft als bij koemelk.

Wanneer is soja allergie ontgroeid?

Soja allergie lijkt vooral een probleem voor jonge kinderen zijn, want er zijn veel meldingen van kinderen die het ontgroeien tegen de tijd dat ze 3 jaar bereiken. Een studie van de Johns Hopkins University gepubliceerd in 2010 bleek dat 70% van de kinderen hun soja allergie ontgroeid zijn bij de leeftijd 10. Het onderzoek toonde verder aan dat het bedrag van allergische antilichamen tegen soja zou kunnen helpen voorspellen of een kind van hun allergie ontgroeid was. Echter, bepalen of een kind een soja allergie is ontgroeid dient altijd een voedseluitdaging van soja uitgevoerd te worden onder medisch toezicht.

Kan een soja allergie een andere voedselallergie veroorzaken?

Soja deelt gelijkaardige proteïnen met andere peulvruchten ( zoals pinda’s , erwten , bonen en linzen ), hoewel de meeste mensen met soja allergie andere peulvruchten kunnen eten zonder problemen. Echter, veel mensen hebben gehoord om alle peulvruchten te vermijden omdat allergietesten aantonen vaak positieve resultaten te hebben bij meer dan alleen een peulvrucht. Dit is een gevolg van overgevoeligheid, wat betekent dat de soortgelijke eiwitten in peulvruchten aan hetzelfde allergische antilichamen gericht zijn dan alleen tegen soja eiwitten. Veel studies tonen aan dat echte kruisreactiviteit tussen verschillende peulvruchten hetgeen betekent dat allergische reacties zich daadwerkelijk in soja-allergische mensen als andere peulvruchten worden gegeten laag zijn.

Als je wordt verteld dat je positieve allergietesten bij meerdere peulvruchten hebt dien je contact op te nemen met uw arts voordat u ze gaat eten. Terwijl kruisreactiviteit onder peulvruchten laag zijn, zal uw arts waarschijnlijk een test uitvoeren om de peulvruchten waar u geïnteresseerd in bent te proberen om te kijken of je niet of wel allergisch bent.