Tarwe Allergie

Wat is tarwe allergie? Wat is de oorzaak van een tarwe allergie?

tarwe allergie

Mensen met een tarwe allergie hebben een abnormale immuunsysteem responsie op ten minste een van de eiwitten die bestaan in tarwe. Het is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij de jeugd, maar kunnen ook volwassenen beïnvloeden. De persoon met een tarwe allergie heeft een specifiek antilichaam aan een tarwe-eiwit, en soms meer dan 1.

Mensen met een tarwe allergie kunnen met een verscheidenheid aan mogelijke tekenen en symptomen reageren, met inbegrip van ademhalingsproblemen, misselijkheid, netelroos, opgezwollen buik en een onvermogen om zich te concentreren. Bij sommige mensen kan de consumptie van tarwe en tarwe-producten leiden tot anafylaxie – een levensbedreigende allergische reactie.

De allergische reactie behelst IgE (immunoglobuline) antilichamen van ten minste een van de volgende eiwitten in tarwe:

• Albumine
• Globuline
• Gliadine
• glutenine (gluten)

De meeste allergische reacties hebben betrekking op albumine en globuline. Allergie voor gliadine en gluten komen minder vaak voor. Glutenallergie worden vaak verward met coeliakie of een andere spijsverteringsstoornissen.

Sommige mensen hebben een allergische reactie als ze tarwemeel inademen, terwijl anderen het moeten eten om de symptomen te ervaren. Een allergische reactie kan optreden binnen enkele minuten of soms uren na het consumeren of het inademen van tarwe.

Wat zijn de tekenen en symptomen van tarwe allergie?

Een symptoom is iets wat de patiënt voelt, terwijl een teken iets is wat andere mensen, zoals de arts opspoort. Een pijn een symptoom zijn, terwijl een uitslag een teken kan zijn. De meest voorkomende tekenen en symptomen van een tarwe allergie zijn onder andere:

• Allergische rhinitis – verstopte neus
• Anafylaxie
• Astma
• Atopische dermatitis (eczeem)
• Diarree
• Mond irritatie en mogelijke zwelling
• Misselijkheid
• irritatie van de keel en eventuele zwelling
• Urticaria – netelroos, een jeukende huiduitslag (mogelijk zwelling van de huid)
• Braken
• Waterige en / of jeukende ogen
• Opgeblazen buik

Tekenen en symptomen van anafylaxie kunnen zijn:

• Opzwellingi van keel en wordt strak
• Beklemming op de borst
• Pijn op de borst
• Meer ernstige ademhalingsmoeilijkheden
• slikproblemen
• De huid wordt bleek of blauwachtig
• Zwakke pols
• Hypotensie – een ernstige daling van de bloeddruk

Anafylaxie is een medische noodsituatie.

Tarwe allergie zal algemeen ontwikkelen wanneer je een baby of peuter bent. In de meeste gevallen zal het kind ook andere voedselallergieën krijgen. Algemeen hebben kinderen niet langer de allergie na de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Tarwe allergie wel bestaat bij volwassenen, maar het komt veel minder vaak voor dan bij kinderen.

Wat zijn de oorzaken van tarwe allergie?

Een tarwe allergie is een reactie van het immuunsysteem. Ons immuunsysteem is ontworpen om ons te beschermen tegen vreemde voorwerpen en pathogenen (dingen die ziekte veroorzaken), zoals bacteriën, virussen, en giftige stoffen. Soms kan ons immuunsysteem goede weefsels en cellen in ons lichaam aantasten, dit heet een auto-immuunziekte.

Het lichaam van een persoon die allergisch voor tarwe is produceert een antilichaam tegen een eiwit in tarwe, waardoor een allergie. Wanneer het menselijk lichaam een allergeen antilichaam ontwikkeld om een specifiek middel (het allergeen), in dit geval een tarwe-eiwit, dan is het immuunsysteem daar gevoelig voor.

Albumine, globuline, gliadine en gluten zijn klassen van eiwitten in tarwe die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Sommige mensen zijn allergisch voor slechts een van hen, terwijl anderen kunnen allergisch zijn voor twee of zelfs meer.

De volgende voedingsmiddelen zijn mogelijke bronnen van tarwe-eiwitten:
• Bier, ale, wortel bier
• Brood
• Ontbijtgranen
• Cakes en muffins
• Koffie vervangers
• Specerijen, zoals ketchup
• Couscous
• Crackers
• Zuivel producten, zoals ijs
• Donuts
• Dumplings
• zetmeel
• Gravy (vele soorten)
• gehydroliseerde plantaardige eiwitten
• Consumptie-ijs kegels
• Instant chocoladedrank mixen (veel van hen)
• Malted melk
• Vlees producten, zoals hotdogs
• Vlees, krab of garnalen substituten
• Gemodificeerd zetmeel
• Mononatriumglutamaat (MSG)
• Natuurlijke smaakstoffen
• Noodles, spaghetti, macaroni, en andere deegwaren bereid met tarwe of griesmeel meel
• Pretzels
• Sojasaus
• Plantaardige gom
• Wafels
• Worcestershire saus

Allergische reacties veroorzaakt door tarwe en lichaamsbeweging: sommige mensen kunnen allergische symptomen krijgen bij uitoefenen van beweging binnen een paar uur van de consumptie van tarwe-eiwitten. Sommige veranderingen die plaatsvinden in ons lichaam als we bewegen kunnen leiden tot een immuunrespons. Deze voorwaarde leidt vaak tot anafylaxie – een levensbedreigende reactie.

Sommige mensen hebben een oefening in verband met allergie voor tarwe als ze ook aspirine of een otherNSAIDs (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) een paar uur voor de training nemen.

Baker’s astma – dit is een aandoening die gevolgen kan hebben voor mensen die in de bakkerij werken of op plaatsen zijn met veel ongekookte tarwemeel. De allergie wordt veroorzaakt door het inademen van tarwemeel (niet het eten ervan). De aandoening komt meestal door de ademhaling. Experts zeggen de allergie kan worden veroorzaakt door een tarwe-eiwit, of eventueel een schimmel.

Coeliakie (gluten-gevoelige enteropathie) wordt beschouwd als een voedselovergevoeligheid, in plaats van een allergie. Het individu immuunsysteem reageert op gluten, waardoor ontsteking optreed in de dunne darm, wat resulteert in slechte opname van voedingsstoffen. Sommige mensen hebben zowel coeliakie en tarwe allergie.

Wat zijn de risicofactoren voor tarwe allergie?

Een risicofactor is iets wat de kans op het ontwikkelen van een aandoening of ziekte verhoogt. Bijvoorbeeld, obesitas verhoogt aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarom is overgewicht een risicofactor voor diabetes type 2. Er zijn twee belangrijke risicofactoren voor tarwe allergie:

• Familiegeschiedenis – als een naast familielid, zoals een ouder of broer of zus een allergie heeft kan een persoon een hoger risico op het ontwikkelen tarwe allergie hebben. Een familiegeschiedenis van allergieën kan een tarwe allergie, hooikoorts, astma zijn.

• Leeftijd – baby’s en peuters hebben veel meer kans om tarweallergie te hebben, in vergelijking met oudere mensen. Hun immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel zijn nog onvolwassen. De meerderheid van de kinderen ontgroeien uiteindelijk hun allergie voor tarwe.

Diagnose van tarweallergie

Een huisarts zal de gekwalificeerde voedingsdeskundige of immuunsysteem specialist zijn en waarschijnlijk gebruik maken van een aantal tests, alsmede het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, voordat die in staat is om een goede diagnose te stellen. Deze kunnen bestaan uit:

• Voedsel dagboek – de arts kan de patiënt vragen om alles op te schrijven wat ze eten en wanneer, evenals gedetailleerde toelichting op de symptomen.

• Eliminatie dieet – alle verdachte levensmiddelen worden geëlimineerd uit het dieet van de patiënt. Na enkele dagen worden verdachte levensmiddelen met allergenen, die in dit geval tarwe zou zijn, opsporen. Met de hulp van een eetdagboek, zorgvuldig elk item noteren dat wordt verbruikt en symptomen die daarbij worden gevoeld, kan de patiënt bepalen welke bepaald voedsel problemen veroorzaakt. Het uiteindelijke doel is om onaangename voeding te vervangen door anderen die niet leiden tot een allergische reactie. Het is belangrijk dat dit gebeurt met een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

• Voedsel immuniteitsonderzoek – dit wordt over het algemeen gedaan in een ziekenhuis of gespecialiseerde allergie kliniek. De patiënt eet capsules die verdachte allergenen bevatten. De patiënt begint met kleine doses, die geleidelijk gedurende een periode van uren tot dagen worden opgevoerd. Gedurende het hele proces zal het individu wordt gecontroleerd op allergie tekenen en symptomen.

• Huid-priktest – druppels worden geplaatst op de arm van de patiënt. De huid wordt vervolgens doorboord door de druppel, om zo voor de voeding in het systeem te zorgen. Als er jeuk, roodheid of zwelling, is de indicatie dat het meest waarschijnlijk een positieve reactie is. Experts zeggen dat negatieve resultaten 95% nauwkeurig zijn, terwijl positieve resultaten 55% nauwkeurig zijn.

• Bloedtest – deze test zoekt naar antilichamen voor specifieke voedingsmiddelen en geven een indicatie van de kans op een allergie voor deze voedingsmiddelen. Deze patiënten zijn niet in staat om de huid-prik test te doen. Een bloedonderzoek kan een goed alternatief zijn voor patiënten met bestaande huidaandoeningen of interacties met bepaalde medicijnen. Experts zeggen dat negatieve resultaten van een bloedtest 95% nauwkeurig zijn, terwijl positieve resultaten 55% nauwkeurig zijn .

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor tarwe allergie?

Als je een tarwe allergie hebt is de beste behandeling om te voorkomen dat je tarwe-eiwitten eet of inademt. Dit is niet gemakkelijk aangezien de tarwe in veel voedingsmiddelen zit. Zelfs ogenschijnlijk niet-tarwe voedsel vereisen een zorgvuldige label inspectie.

• Antihistaminica – dit is een type medicatie dat de patiënt zijn immuunsysteem verlaagt, vaak resulterend in hetzij de eliminatie van allergische symptomen of een aanzienlijke vermindering. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u antihistaminica gebruikt voor een tarwe allergie.

• Epinefrine (adrenaline) – dit is een noodgeval behandeling voor een ernstige allergische reactie. Patiënten met een hoog risico op anafylaxie uit tarwe, of een product moet wtee injecteerbare doses epinefrine hebben. De medicatie wordt toegediend als een auto-injector pen direct op de huid. De pennen bevatten elk een enkele dosis adrenaline die in het lichaam kan worden geïnjecteerd door een verborgen veerbelaste naald. Voorbeelden zijn de EpiPen en de Anapen. Adrenaline opent de luchtwegen, waardoor de patiënt beter kan ademen. Het helpt ook mee aan een ernstige lage bloeddruk.