Zonneallergie

Met blootstelling aan zonlicht, symptomen zoals jeuk, netelroos of een branderig gevoel. Sommigen hebben zichtbare uitslag, terwijl anderen dat niet hebben met een zonneallergie. Sommige hebben een medische aandoening waardoor ze gevoeliger worden voor zonlicht, anderen worden met behulp van verschillende medicijnen of actuele middelen die een reactie op de huid veroorzaken wanneer ze worden blootgesteld aan de zon.

Zonne-urticaria is een vorm van chronische netelroos die wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht. Mensen met deze aandoening ervaren jeuk, roodheid en huiduitslag op de gebieden van de huid die zijn blootgesteld aan zonlicht. Soms kunnen de symptomen worden verward met een zonnebrand, maar zonne-urticaria kan optreden binnen enkele minuten na blootstelling aan de zon, en gaat veel sneller weg (minder dan een dag) na blootstelling aan de zon is gestopt.

Cholinerge of warmte urticaria is een vorm van chronische urticaria, veroorzaakt door een toename van de lichaamstemperatuur. Netelroos wordt veroorzaakt door een verhoging van de lichaamstemperatuur, zoals warme douches, lichaamsbeweging, kruidige voedingsmiddelen, of onder te veel dekens in bed ’s nachts. Sterke emoties kunnen ook leiden tot netelroos optreden bij mensen met cholinergische urticaria.

Terwijl contact van dermatitis met zonnebrandmiddelen niet zo als zonneallergie voor cosmeticais, is het niet zeldzaam. De reactie op zonnebrandmiddelen kan overal optreden het op het lichaam zit. Hoewel het de neiging heeft om vaker op de gebieden van het lichaam te zitten met de meeste blootstelling aan de zon. Dit is de zogenaamde “foto-contact-eczeem” van de zonneallergie varianten.

Foto-contact-eczeem komt meestal voor in een zon-blootgestelde patroon op het lichaam. Deze gebieden zijn onder meer het gezicht (maar niet de oogleden), de “V” op de bovenkant van de borst en onder de nek, de rug van de handen en de onderarmen. De oppervlakte van de hals onder de kin meestal niet beïnvloed.

Andere vormen van reacties op de zon worden niet veroorzaakt door allergieën. Sommige daarvan, zoals polymorfe licht eruptie, zijn meestal mild en niet ernstige aandoeningen. Andere ziekten die de gevoeligheid voor zonlicht, zoals porfyrie en systemische lupus erythematosus kunnen veroorzaken, kunnen ernstige medische aandoeningen zijn. Daarom moet iedereen die uitslag ervaart als gevolg van blootstelling aan de zon hun arts raadplegen.